postheadericon Жълтеница при новородените: причини и лечение

jultenica pri bebetata
Неонатална жълтеница – под този тип жълтеница приемаме състояние, често срещано при бебетата, което се получава на третия или четвъртия ден след раждането. Много майки се притесняват, но в повечето случаи жълтеницата в този период на бебето е съвсем нормална и не е опасна за здравето.

Физиологичната жълтеница при новородени
Физиологичната жълтеница обикновено бързо преминава. Появява се на третия или четвърти ден от раждането, както при неонаталната жълтеница. Може да се познае по цвета на кожата на бебето.

Причината, поради която новородените прихващат жълтеница е защото червените кръвни клетки съдържат специален фетален хемоглобин, който е след като бебето се появи на бял свят, н започва активно да се разрушваат. Това води до отделяне на големи количества билирубин – следователно оцветяване на кожата . В допълнение , бебетата имат липса на протеин, превозващ същия билирубин през мембраните на чернодробните клетки за рециклиране и незрели чернодробни ензими.

Продължителната жълтеница

Най-често при недоносените деца се наблюдава по-продължителна жълтеница. В този случай се изискват медикаменти и помощни средства, пример – разтвор на глюкоза и аскорбинова киселина могат да помогнат за предотвратяване на жълтеницата. Също така п
Съществуват и специални лампи, които могат да помогнат на детето да бъде излекувано от жълтеница.

Полезни съвети
Новороденото дете винаги трябва да бъде добре хидратирано, което се постига чрез редовно хранене. Храненето, освен това, стимулира перисталтиката, която изхвърля билирубина чрез фецеса. Някои бебета изискват лечение в родилното отделение, докато при други то се провежда у дома. Лечението в болнично отделение обикновено не продължава повече от два дни или три дни.
Рискът от тежка жълтеница може да бъде намален чрез хранене на бебето по 10 – 15 пъти на ден.

Pin It

Leave a Reply

Архив