postheadericon Училище за родители

Как да направите уникална снимка на детето си?

В България ежедневно бълват детски фото конкурси. В тази статия ще Ви споделим няколко съвета за това как да направите перфектанта снимка на Вашият мъник, как да заснемете кадър, който цял живот ще Ви бъде любим, който кадър ще печели редица конкурси.
snimki na deca
И така, да започнем. Първото важно нещо е, с каква техника ще снимаме. Много хора казват, че няма значение с какво се снима, важното е да има какво да се заснеме. Това естествено, че не е така. За да направите перфектната снимка трябва да разполагате с DSLR апарат, като най-евтините струват около 600 лв. Марките нямат огромно значение, можете да се доверите на Canon, Nikon, Pentax и други. Можете да снимате и с хибриден апарат, както и с т.нар. сапунерка, т.е. апарат, който е предназначен за лична употреба, но ако сте готови да покорявате фото конкурси, опредлено ще Ви трябва професионална техника.

Ето и няколко хитринки и практични съвети за да заснемете Вашето мъниче и да направите перфектната снимка:
1. Подсигурете светлина – в случай, че сте си у дома, то за да стане добра снимка, трябва светлина. Светлината е ключов фактор при фотографията.
2. Не използвайте светкавица или сведете до минимум използването и. Тук можем да вмъкнем малки изключения – пример, ако сте на детски рожден ден и в заведението е тъмно, то светкавицата е задължителна, но като цяло се старайте да не я употребявате.
3. Използвайте “спортен” режим на снимане, тъй като децата “щъкат” и бързо се движат. По този начин ще уловите точният миг.
4. Снимайте в RAW формат. По този начин ще можете по-лесно да обработите кадъра.
5. Не насилвайте детето да позира, опитайте се да го заиграете, поставете любимата му играчка и заснемете! Най-добрите снимки се получават тогава когато детето е в естествен вид – усмивка, излъчване, обаяние.
6. Снимайте много, не щадете апарата си! Обикновено от 200 – 400 снимки се получава една наистина уникална.
7. След като имате снимките, поканете близките си и обсъдете най-доброто, което да предложите в конкурсите 🙂

В обобщение – изведете децата в парка, снимайте ги там, снимайте ги в детската им стая, опитайте различни нюанси, използвайте и играчките им, снимайте ги заедно с тях, гъделичкайте ги, предразположете ги и те ще дадат най-доброто от себе си.

Това са няколко основни правила за заснемане на дечица. Надяваме се да Ви допаднат.

———–

Четете ли приказки на глас на Вашето дете?

Напоследък дигиталната ера бележи огромно надмощие и ни направи мързеливи, лениви. Именно и това Ви питаме в следните редове, четете ли на Вашето дете приказки?

Човешкият мозък е затрупан от разнородна информация. Новини, радио, телевизия – отвсякъде се чува и вижда информация за различни краища по света, какво се случило, къде, как? Неща, които не сме сигурни, че Ви вълнуват или вълнуват Вашето дете, но неволно то става свидетел. Мозъкът не знае как да обработи подобна информация, тъй като е натоварва.

Реално, ако можете, просто спрете да гледате телевизия. По отношение на детето, задължително поне веднъж седмично четете приказка на глас. Най-доброто решение е това да го сторите преди сън. И нещо много важно! Гледайте всички приказки да имат щастлив край! Това подпомага много бъдещото развитие на децата! Това твърдят специалисти – психолози.

Четенето на приказка на детето е незаменимо занимание, то затвърдява връзката родител-дете, помага в израстването, подобрява въображението и спомага говора и речта.

Четете колкото се може повече ! 🙂

Pin It

Leave a Reply

Архив