postheadericon Защо децата си ядат ноктите и сополите?

deca_qdene na sopoli ili nokt
Защо децата си ядат ноктите и сополите и вредно ли е това?
Често сте ставали свидетели на това, как децата си ядат сополите или ноктите? В повечето случаи сте били разтревожени, но се оказва, че е напразно.
Според учени яденето на сополите и на ноктите е полезно за здравето. Изключение правят силно замърсените ръце, но в повечето случаи това е полезно за човешкия организъм.

Освен, че укрепва имунитетът, тази не толкова приятна на външен вид дейност стимулира имунитета, като вкарва в организма ни малки и безвредни количества микроби. Подобно нещо се случва и с гризенето на ноктите, освен ако ръцете ни не са прекалено мръсни – гризенето на ноктите също влияе в положителна посока върху укрепването на имунната ни система. Нашият имунитет има своя “памет”. Тялото ни води нещо като “бележник” за всички микроби, които е срещал. Когато дадена бактерия се появи втори път, имунната система вече може да я разпознае и освобождава клетки, наречени лимфоцити, които я унищожават. . . Чистотата, която наблюдаваме в съвременните развити страни всъщност съсипва имунната система и води до появата и увеличаването на алергиите и автоимунните заболявания.”
– професор Сток Напиър от Университета на Саскачеуан
”Част от телесните ви течности, вие поглъщате несъзнателно, носен секрет по всяко време на деня, включително и докато спите.”
– добавя професор Уилям Шафнер от Университета Вандербилт

Pin It

Leave a Reply

Архив