postheadericon Почистване на училище, дезинфекция на класни стаи

Как да почистя и дезинфекцирам училищните помещения, за да помогна за забавяне на разпространението на грип? Почистването и дезинфекцията на училищните помещения е част от по-широк подход към превенцията на инфекциозните заболявания в училищата. Ваксинацията остава първата линия на защита, която помага за забавяне или спиране на разпространението на грипа. Други мерки включват покриване на устата при кихане и кашляне, редовно миене на ръцете и разделяне на болни ученици от здрави ученици.

По-долу са дадени съвети как да забавите разпространението на грипа чрез професионално почистване и дезинфекция на училища.

 Разграничете разликата между почистване и дезинфекция Почистването премахва микроби, мръсотия и замърсявания от повърхности и предмети. Почистването на училището със сапун или почистващ препарат и вода физически ще премахне микробите от повърхността. Този процес не убива непременно микробите, но ги отстранява от повърхността, като по този начин намалява техния брой и риска от разпространение на инфекция. Дезинфекцията убива микробите по повърхности и предмети. Дезинфекцията на класните стаи се извършва с химикали – Дезинфектанти, предназначени да убиват микробите на повърхността. Този процес не е задължително да почисти замърсена повърхност или да премахне всички микроби от повърхността, но ще убие всички микроби останали от рутинното почистване, намалявайки значително риска от разпространение на инфекция. Санитаризацията намалява микробите в училищните сгради до безопасно ниво, измерено от здравните стандарти и общоприетите насоки. Училищното почистване може да включва почистване и дезинфекция на повърхности и също така е предназначено да намали риска от разпространение на инфекция.

Почиствайте и дезинфекцирайте най-често докосваните повърхности и предмети

Следвайте стандартните професионални процедури за почистване на училището, когато почиствате и дезинфекцирате. Обикновено стандартните процедури включват ежедневно хигиенизиране на зони и най-често докосвани предмети, включително маси, плотове, дръжки на вратите, компютърни клавиатури, предмети за практически обучение, дръжки на кранове и играчки. Някои училища може също да изискват редовна дезинфекция на класни стаи от фирма за почистване. Рутинните процедури често включват дезинфекция на определени зони в училището, като кафене, тоалетни и бани.

 Дезинфектанти за ръце

Незабавно почистете видимо замърсени предмети. Ако повърхности и предмети са замърсени с органични течности или кръв, използвайте ръкавици и други стандартни предпазни мерки, за да избегнете контакт с течността. Отстранете петното, след което почистете и дезинфекцирайте повърхността.

 Ежедневно почистване и дезинфекция

Важно е рутинните процедури за почистване и дезинфекция на училище да са подходящи за видовете микроби, които искате да премахнете или убиете. Повечето проучвания показват, че грипният вирус може да живее и потенциално да зарази хората само 2-8 часа след като се установи на повърхността. Така няма нужда да се затварят училища за общо почистване и дезинфекция на всеки клас в сградата, за да се забави разпространението на грипа. Освен това, ако учениците и училищният персонал не ходят на работа, защото училището не може да функционира правилно (високи отсъствия по време на епидемия от грип), няма нужда от допълнително почистване с пара и дезинфекция срещу грип. Грипните вируси са относително ненадеждни, така че стандартната услуга за почистване и дезинфекция е достатъчна, за да ги премахне или убие. Специализирани процеси на почистване и дезинфекция, включително избърсване на стени и тавани, озониране на стаи, елиминиране на неприятни миризми и дезодориране на въздуха и фумигация на училищните стаи, обикновено не се изискват или препоръчват. Тези процеси могат да раздразнят очите, носа, гърлото и кожата, да влошат астмата и да причинят други сериозни странични ефекти.

Почистете и дезинфекцирайте правилно

 Винаги следвайте указанията на етикетите за почистване и дезинфекция, което е особено важно при професионалното почистване на училище. Използвайте почистващ препарат за деца, за да премахнете микробите в класните стаи. Изплакнете с вода и използвайте одобрен дезинфектант за унищожаване на микробите. Прочетете етикета, за да сте сигурни, че продуктът е одобрен от висшите здравни и екологични органи. Ако не са налични сертифицирани дезинфектанти, използвайте пресен разтвор на хлорамина.

За да приготвите почистващ препарат: Добавете една супена лъжица белина на литър вода. За да увеличите общото количество дезинфектант, добавете 1/4 чаша белина към 4 литра вода. Нанесете разтвора върху повърхността с парцал, Оставете за 3-5 минути, Изплакнете повърхността с чиста вода, Ако повърхността няма изразено замърсяване, можете да използвате универсални продукти, които съчетават почистващ и дезинфекциращ ефект. Не забравяйте да прочетете указанията на етикетите, може да има различни процедури, необходими за почистване или дезинфекция на повърхността. Дезинфекцията обикновено изисква оставяне на продукта на повърхността за известно време. Използвайте дезинфекционни кърпички върху електронно оборудване, което обикновено се използва от ученици, като телефони и компютри. Обърнете специално внимание на използването на дезинфекционни кърпички. Понякога може да се наложи да използвате повече от една кърпа, за да премахнете замърсяванията, но това прави повърхността мокра и може да повреди електрониката. Уверете се, че оборудването може да се справи с това ниво на влажност. Почиствайте редовно приборите за хранене в съдомиялна машина или на ръка със сапун и вода, а училищното кафене трябва да се почиства ежедневно. Измийте и изсушете чаршафи, кърпи, спално бельо и други предмети, както обикновено правите с домакинския сапун, просто проверете етикетите на тъканите.

 Миене на ръце

Приборите за хранене, съдовете, спалното бельо, използвани от болни хора не изискват отделно почистване, но трябва да се отделят ако не са измити/измити старателно. Измийте ръцете си със сапун и вода след почистване на мръсни чинии и други предмети, не забравяйте за собствената си хигиена, влизайки в контакт с потенциално опасно замърсяване.

 Използвайте безопасни средства

Обърнете специално внимание на опасностите и предупрежденията върху етикета на почистващите препарати. Някои почистващи препарати и дезинфектанти често изискват ръкавици или защита на очите. Например, трябва да се носят ръкавици, за да се предпазят ръцете при работа с избелващи разтвори. Не смесвайте почистващи препарати и дезинфектанти, освен ако комбинацията не е посочена на етикета като безопасна. Комбинирането на определени продукти (като белина и почистващи препарати на базата на амоняк) може да причини сериозно нараняване или дори смърт. Уверете се, че училищният персонал включително учители и други, които използват почистващи и дезинфектанти, четат и са запознати с инструкциите на етикетите и разбират указанията за безопасност. Това решение ще ви помогне да останете в безопасност, когато вашето училище не използва професионална фирма за почистване. Изхвърляйте отпадъците правилно. Следвайте стандартните училищни процедури за боравене и изхвърляне на отпадъци. Не изхвърляйте малки отпадъци в кофи за боклук, където те могат открито да взаимодействат с околната среда. Изхвърлете предметите за еднократна употреба, използвани за почистване на класни стаи в кошчето за боклук веднага след употреба. Избягвайте контакт с използвани кърпички и други отпадъци при изпразване на кошчетата. Измийте ръцете си със сапун и вода, след като изпразните отпадъците и докоснете тъкани или подобни отпадъци.

Pin It

Leave a Reply

Архив