postheadericon Празник на скейтбордистите

Снимка: Wikipedia

Снимка: Wikipedia

Скейтбордистите си имат празничен ден и това е 21 юни. Днес е денят в който всички запалени скейтборда могат да покажат умения, да тестват познанията, научени през годините.
Днешният 21 юни е обявен от Международната асоциация на скейбордистките компании IASC – асоциация, която включва основни дружества, участващи в скейтборд индустрията, марки и списания на международните дистрибутори, за Ден на скейтбординга (Go Skateboarding Day).
Любопитни факти относно това изкуство: Първият скейтбор е направен през далечната 1930-та година. Реално от тогава до ден днешен няма много видоизменения. Тогава скейтборда представлявал сърф с прикрепени четири колелца. Тогава, за разлика от днес, е било много опасно, тъй като колелата не са изработвани от полиуретан, а от дървени или метални материали и били много шумни (като лагерните колички).
Любопитен факт е, че скейтбордистите нямали право да карат своите скейтове от 1930 до 1960 година. След 60-тте години на миналия век обаче, той отново нашумял и младите започнали активно да го употребяват.

В Благоевград от средата на 2013 година има специални рампи, на които скейтбордисти могат да тестват уменията си, да експериментират и правят нови трикове.

Pin It

Leave a Reply

Архив