postheadericon Масаж за колики стъпка по стъпка

Един от най-ефективните методи за облекчаване на коликите е масажът. Той не само помага за успокояване на бебето, но и подпомага храносмилането и облекчава натрупаните газове. В тази статия специалистите от аптеки Гален ще споделят стъпка по стъпка как правилно да направите такъв масаж на вашето дете.

Масажирайте, докато бебето е спокойно

За да бъде масажът ефективен, е важно да започнете, когато бебето е спокойно и отпуснато. Изберете момент, когато не е гладно или преяло, за да може да се наслади на процеса и да почувства облекчение.

Уверете се, че ръцете ви са топли

Топлината от ръцете ви може да допринесе допълнително за успокояването му. Преди да започнете масажа, разтрийте дланите си една в друга, за да ги затоплите, което ще направи процеса още по-приятен за малкото ви.

Масажирайте с кръгови движения по часовниковата стрелка

Използвайте нежни кръгови движения по часовниковата стрелка върху коремчето на детето. Това помага за подпомагане на храносмилането и облекчава натрупването на газове. Стартирайте от долната част на стомаха и се движете нагоре, следвайки посоката на храносмилателния тракт.

Завършете с гимнастика

След като завършите с масажа, може да преминете към лека гимнастика по гръб, като нежно притискате колената на новороденото към корема му. Това допълнително спомага за освобождаването на натрупаните газове и облекчава дискомфорта.

Други методи за облекчаване на коликите

Освен масажа, съществуват и други методи, които може да помогнат за облекчаване на колики при бебетата, от които:

  • поддържане на редовен хранителен режим – редовното и балансирано хранене може да помогне за стабилизиране на храносмилателната система на детето и да намали вероятността от колики;
  • използване на антиколикови шишета и биберони – тези специализирани продукти са проектирани така, че да минимизират поглъщането на въздух по време на хранене, което е честа причина за колики;
  • поддържане на спокойна и уютна среда – създаването на тиха и комфортна обстановка може да помогне на новороденото да се чувства по-спокойно и да намали проявите на симптоми;
  • редовно прегръщане и успокояване – физическият контакт и нежното прегръщане са от съществено значение за усещането на сигурност и спокойствие при малките, което може да облекчи дискомфорта.

Включването на тези практики в ежедневната рутина може значително да подобри състоянието на детето и да облекчи коликите.

Масажът е ефективен метод, който може да донесе облекчение на вашето бебе. С правилния подход и техники, има възможност да помогнете за успокояването му и да подобрите неговото общо състояние. Специалистите от Гален напомнят, че при постоянни или тежки симптоми е важно да се консултирате с педиатър.

Pin It

Leave a Reply

Архив