postheadericon Изберете си качествени стоки

kachestveni_stoki

Разлики между естествена и изкуствена кожа
Не е приятно, когато обувките или якето от естествена кожа, които сте закупили с много желание, се оказват всъщност направени от изкуствена материал. За да се избегнат разочарования, тук ще изясним как лесно да разпознаваме какви стоки купуваме.

Дрехите и обувките са аксесоари в гардероба на всеки и често отказваме да се задоволим с ниско качеството на изработка. Каква е разлика между естествената и изкуствената кожа?

Естествената се получава от кожа на умряло животно – кон, овца, прасе, крава. Има три разновидности – анилинова, полуанилинова и пигментирана кожа. Разликите са при обработката. Първата е висококачествена без добавена обработка за защита. Тази кожа лесно се драска, белези и петна се разпознават бързо по повърхността й. При полуанилиновата  се добавя слой пигмент, който служи за защита от влага и измърсяване и повишава издръжливостта й. Пигментираната естествена кожа има дебел слой пигмент, който й придава лъскавост и цвят. Така се скриват недостатъци и се повишава двойно устойчивостта. Почиства се много лесно.

Изкуствената кожа се получава по химичен път, от синтетични влакна, восък, бои, текстил. Разликата между изкуствена и естествена кожа е в издръжливостта, качеството на изработка и цената.

Ето  няколко съвета, които да приложите, когато се колебаете какво купувате всъщност   –

  • Ръбовете на естествената кожа са груби, неравни, а при изкуствената са перфектно изработени. Разглеждайки порите по краищата, ще видите разлики при естествената и изкуствена кожа – първата има различни по цвят пори, докато изкуствената е с последователни пори с еднакъв цвят.
  • При натискане естествените кожи са еластични, изкуствените- не.
  • При горене естествената кожа има мирис на животно, на кожа, а изкуствената – на пластмаса.
  • Естествената има по-специфична миризма- изкуствената няма такава.

И двата вида кожи имат своите предимства и недостатъци. Изкуствено направената има по-ниска издръжливост, но е на достъпна цена. Истинската кожа е скъп аксесоар, но е с хубав вид, луксозна и с много високо качество.
Източник: https://kapere.com/

Pin It

Leave a Reply

Архив