postheadericon Здравословно хранене при децата

zdravoslovno hranene pri decata
Хлапета, знаете ли, че здравословното и правилно хранене влиае пряко върху функциитен а мозъкъ, концентрацията и паметта? Знаете ли, че ако се храните правилно и с полезни и здравословни храни, то по-лесно ще можете да усвоявате информацията?
Какво означава това? Това означава, че тонусът Ви ще е по-добър, няма да Ви се спи, ще възприемате лесно уроците си, ще бъдете по-весели и жизнерадостни.

Всеки родител иска своите деца да бъдат здрави, да имат успехи в училище. В този ред на мисли Ви предлагаме няколко простички правила, които е желателно да спазвате. Съветите важат както за малки хлапета, така и за порасналите такива – т.е. за родителите.

И така, започваме с първото важно правило. А то е: Редовното хранене Мозъкът се нуждае непрекъснато от храна. Нуждае се от глюкоза, чиито най-добри източници за въглехидратите. От къде можем да ги набавим? От зеленчуците, зърнените култури, бобовите растения и други. Споменатите съставки зареждат човешкото тяло и мозък енергия. По този начин захарта не променя нивото си в кръвта.
Колко пъти да се храним дневно? 4-5 пъти е оптималната формула, като разстоянието в часове е около 3-4 часа.

Следващото важно правило е: Разнообразието на храни
Храната на децата, предимно на учениците трябва да бъде разновидна, лесно възприемаща и усвоима от човешкия организъм.
В някой книги или на други места в Интернет се среща като БАЛАНСИРАНО ХРАНЕНЕ. Важно е да знаете, че балансираното хранене дава на човешкия организъм всички необходими съставки и вещества (белтъчини, въглехидрати, витамини, минерали, растителни масла), необходими за добро здраве.

Плодовете и зеленчуците – няма какво да се лъжем, направо задължителни в менюто на подрастващите. Причините – богати са на много витамини и минерали, които спомагат за укреване на имунната система, спомагат за развитието на мускулите, мозъчната дейност, на целия организъм.

Водата – заменете безалкохолните напитки с вода. Не ви трябват вредните продукти на огромните гиганти, използвайте просто вода. Хидратацията подобрява нормалната работан а целия организъм, в това число и на главния мозък.

Закуската – закусвате ли? Много хора днес не закусват, а това е огромна грешка. Ако не го правите, то се постарайте да включите закуска в менюто си. При хлапетата е немислимо без закуска. Ползвайте пълнозърнест хляб и зърнени храни, млечни продукти и плод.
Съществуват още много съставки и съвети, които да спомогнат храненето при децата. Бъдете внимателни, спортувайте, движете се, обръщайте внимание на здравословното си състояние.

Pin It

Leave a Reply

Архив