postheadericon Кога е най-добре да си вземете домашен любимец

domashen

снимка: regal.bg

Много родители се сблъскват с този въпрос, когато детето им ги помоли да му купят куче или коте.Ако у дома има домашен любимец, детето ще израсте здраво психически и физически, ще се научи да бъде самостоятелно, да общува с животните, да носи отговорност за друго същество. Ще получава удоволствие от играта с куче или котка, ще бъде подвижно и активно, ще си намери приятел.

Не бива да се пренебрегва и факта, че домашният любимец може да представлява опасност за детето, преди всичко, ако то има алергия. Тогава трябва да се откажем от животни у дома.

Освен това те могат да бъдат преносители на различни инфекции, които малкото дете лесно може да прихване. Домашното животно може да представлява и физическа опасност, ако е от голяма и агресивна порода. Но при отговорен избор на любимец за дома, със съответното възпитание и всеотдайни грижи, може да се сведе риска до минимум.

Ако все пак сте решили да вземете животно у дома, то трябва да прецените какво да е то и кога да го приемете. За да не стане домашният любимец просто поредната играчка на детето, а то да взема участие в грижите за него, най-добре е да подарите първото животно, когато детето навърши 5-6 години. За тази възраст най-подходящи са морските свинчета и хамстерите, защото за детето е особено важно да може да подържи своя любимец в ръка и да го погали. А и тези животни не изискват специални грижи и особени условия.
Когато детето е на 9 години, може да му купите котка или малко куче.
На 10 – охлюви, водна или сухоземна костенурка, аквариум с рибки.
На 12 годишно дете може да се купи пухкава котка, канарче или вълнисто папагалче.
След навършване на 14 години, може да подарите катеричка или по-голям папагал.
Когато подрастващите станат на14-15 години, може да им доверите практически всякакво домашно животно, включително и куче от голяма порода.

Главното е да обясните на детето, че домашният любимец не е просто играчка, че изисква внимание, грижи, любов, ласки. Ако сте обещали да изпълните молбата на своето дете и да му купите животно, не забравяйте, че главната грижа за този питомец ще пада върху вас.

Pin It

Leave a Reply

Архив