postheadericon Български тълковен речник

Book-iconИнтересен проект бе забелязан от писатели на детски сайт Hlape.net, а именно – български тълковен речник, изцяло онлайн.
Ето няколко думи и впечатления от първо лице. Още щом отворите сайт https://www.t-rechnik.info/ ще останете впечатлени от изчистения дизайн, опростен външен вид, както и това, че много лесно и бързо всеки би могъл да се ориентира в сайта.
Огромната база от данни, разполагаща с повече от 30 000 български и чужди думи, употребявани в Българския език би била в помощ на Вас, ученици, които имате нужда от разяснение значението на дадена дума.

Благодарение на азбучната подредба, намираща се най-горе, лесно ще достигнете до желаната дума, за която желаете да получите повече информация. Използвайки базата от данни лесно и достъпно ще разберете дори най-трудната дума, която към този момент не знаете какво означава.
Ето и пример, за да добиете по-лесна представа за това, как работи сайта:

Дума Описание
жаба мн. жаби, ж.

Дребно, безопашато земноводно животно с дълги задни крака за скачане и/или за плуване, най-често зелено или кафяво.
• Гръдна жаба. Болест на сърцето; стенокардия.

Примерът с думата “жаба” е показателен, че в детайли, лесно за асимилиране, бива обяснено в онлайн изданието
На кой би бил полезен този проект? Предимно на учениците в по-горни класове, както и на родителите, когато искат да научат подробна и допълнителна информация на дадена дума.
Важно е да знаете, че в проекта можете да пишете само и единствено на кирилица, тези от Вас, които ползват смартфони, задължително трябва да си инсталират кирилица. Ако напишете дума в търсачката на латиница, то няма да получите резултат.

В обобщение, съществуват доста онлайн речници – било то езикови, тълковни, правописни, но този ни впечатли с изчистения вид и лесната му употреба. Друг плюс на T-Rechnik.info е и това, че не изкачат досадни реклами, което е един лош показател на повечето родни проекти.

Pin It

Leave a Reply

Архив